VÄRMEBESKRIVNING & TIPS – NYÅR

VÄRMEBESKRIVNING & TIPS – NYÅR 2023

För mat som serveras i portionsform för en person – se här.

Mingel

Plockas ur kyl och förvara i rumstemperatur ca 30 minuter innan.

Förrätter

Hummer cheesecake – Plockas ur kyl och förvara i rumstemperatur ca 15 minuter innan servering. 

Hummersoppa – Förvara smördegen ute i rumstemperatur och inte i kyl. Värm skaldjur/svampragun på ca 125⁰C i ca 10 minuter. Koka upp soppan på spisen i en kastrull så den är rykande het. Värm djupa tallrikar i vanlig ugn eller mikrovågsugn och häll den heta soppan i tallriken. Toppa soppan med skaldjur/svampragun. Servera omgående ihop med smördeg separat.

Jordärtskocksoppa – Förvara smördegen ute i rumstemperatur och inte i kyl. Värm rotfruktsbrunoise/lök på ca 125⁰C i ca 10 minuter. Koka upp soppan på spisen i en kastrull så den är rykande het. Värm djupa tallrikar i vanlig ugn eller mikrovågsugn och häll den heta soppan i tallriken. Toppa soppan med rotfruktsbrunoise/lök. Servera omgående ihop med smördeg separat.

Varmrätter

Piggvar/Mousseline – Värm upp ugnen till 150⁰C. Plocka bort lock och ev. plast från formar och burkar. Börja med att värma potatisen i ca 10 minuter. Plocka därefter in fisk och grönsaker och värm allt ytterligare ca 10-15 minuter. Kontrollera gärna temperaturen med en termometer i mitten av fisken till ca 46-48⁰C. Koka upp såsen så den är rykande het. Värm tallrikar i mikrovågsugn eller vanlig ugn strax innan servering. Arrangera fisk, potatis och grönt så centralt som möjligt på tallriken.  Ringla lite sås runt tallriken samt resterande separat i en såssnipa eller liknande. Garnera med medskickat grönt.

Oxfilé – Värm upp ugnen till 150⁰C. Plocka bort lock och ev. plast från formar och burkar. Börja med att värma potatiskakan i ca 10 minuter. Plocka därefter in kött liggande i Baroloreduktion samt grönsakerna och värm allt ytterligare i ca 10-15 minuter. Kontrollera gärna temperaturen med en termometer i mitten av köttet så det ligger på 46-48⁰C. Koka upp grädd/pepparsåsen på spisen. Värm tallrikar i mikrovågsugn eller vanlig ugn strax innan servering. Placera oxfilén ganska centralt på tallriken ihop med reduktionen och arrangera grönsakerna strax intill ihop med potatiskakan. Servera gärna grädd/pepparsåsen i en såssnipa eller liknande separat på bordet alternativt häll direkt på tallriken vid sidan av övrigt. Toppa med grönt.

Svampterrin – Värm upp ugnen till 150⁰C. Plocka bort lock och ev. plast från formar och burkar. Börja med att värma potatiskakan i ca 10 minuter. Plocka därefter in svampterrinen liggande i sin Baroloreduktion samt grönsakerna och värm allt ytterligare i 10-15 minuter. Kontrollera gärna temperaturen med en termometer i mitten av terrinen till ca 48⁰C. Koka upp grädd/pepparsåsen på spisen. Värm gärna tallrikar i mikrovågsugn eller vanlig ugn strax innan servering. Placera terrin ihop med reduktionen ganska centralt på tallriken ihop med potatis och grönsaker. Servera gärna grädd/pepparsåsen i en såssnipa eller liknande separat på bordet alternativt häll direkt på tallriken vid sidan av övrigt. Toppa med grönt.

För er som har maten arrangerat i portionsform värm den i ca 15 minuter på 150⁰C.

Dessert

 Nyårsdessert – Plocka ut desserten från kylen ca 45 minuter innan servering. 

SYLVESTERBUFFÉ

Använd era egna snygga uppläggningsfat där ni ställer på diverse minirätter. Fatet ställs sedan i mitten av bordet där gästerna själva tar sina minirätter över på sin tallrik. Servera gärna en rätt i gången enligt nedan ordning för trevligaste presentation.

Foccacia – Serveras genomgående under kvällen ihop med färskost som en stående side dish på bordet.

Hummer cheesecake – Plockas ut från kyl ett tag innan servering, lyft över på uppläggningsfat och servera i mitten av bordet.

Ceviche – Plockas ut från kyl ett tag innan servering, lyft över på uppläggningsfat och servera i mitten av bordet eller servera direkt till sittande gäst

Hummersoppa – Värm skaldjur/svampragun på 125⁰C i ca 5-10 minuter. Koka upp soppan så den är rykande het och servera omgående i små koppar/skålar eller liknande. Toppa soppan med skaldjur/svampragun. Värm gärna koppar/skålar i ugn eller mikrovågsugn en stund så de är lite varma vid servering. Servera direkt på uppläggningsfat alternativt servera soppan direkt till sittande gäst. 

Vårrulle – Plockas ut från kyl ett tag innan servering, lyft över på uppläggningsfat och servera i mitten av bordet.

Hjortfilé – Plockas ut från kyl ett tag innan servering, lyft över på uppläggningsfat och servera i mitten av bordet.

Oxfilé – Värm upp ugn till 140-150⁰C. Värm potatiskakan och oxfilé i ca 15 minuter eller till en innertemperatur på ca 47-48 grader. Plocka ut oxfilén och låt den vila några minuter. Stäng av ugnen men låt potatisen stå kvar i ugnen för varmhållning. Stoppa in tallrikarna i ugnen så den blir lätt varma. Värm upp tryffelblomkålen i en kastrull på spisen försiktigt så den blir lagom varm. Skiva upp oxfilén så det blir 1 – 2 skivor per gäst. Arrangera oxfilé, potatiskaka samt blomkålen centralt på tallriken. Garnera därefter med varmrökt sidfläsk samt grönt.

Ost – Gratinera i ugnen på 225 ⁰C 5-10 minuter och arrangera på uppläggningsfat eller direkt på liten tallrik till sittande gäst.

Nyårsdessert – Plocka ut från kyl ett tag innan servering och servera antigen på tallrik till sittande gäst eller på uppläggningsfat som innan

Vi önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR och hjärtligt välkomna igen under 2024.